Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia bez vysvetlenia zadržala európskeho diplomata Moru

Na archívnej snímke Enrique Mora. Foto: TASR/AP

Mora navštívil tento týždeň Teherán, kde sa snažil dosiahnuť pokrok v pozastavených rozhovoroch medzi islamskou republikou a západnými mocnosťami o obnovení jadrovej dohody.

Brusel 13. mája (TASR) - Nemecká polícia v piatok nakrátko zadržala európskeho diplomata Enriqueho Moru, ktorý pôsobí ako hlavný vyjednávač EÚ na rokovaniach o obnovení iránskej jadrovej dohody. V piatok to na Twitteri uviedol samotný Mora, ktorý incident označil za možné porušenie Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. Informovala o tom agentúra AFP.

"Zadržala ma nemecká polícia na frankfurtskom letisku na ceste do Bruselu... Bez akéhokoľvek vysvetlenia," uviedol Mora, držiteľ španielskeho diplomatického pasu. Mora sa vracal z iránskej metropoly Teherán, kde bol ako predstaviteľ EÚ na oficiálnej diplomatickej misii.

"Prepustili ma aj s mojimi dvoma kolegami, veľvyslancom EÚ pri OSN vo Viedni a vedúcim pracovnej skupiny Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) pre Irán," napísal neskôr Mora.

"Držali nás oddelene. Odmietli poskytnúť akékoľvek vysvetlenie tohto incidentu, ktorý sa mi javí ako porušenie Viedenského dohovoru," zdôraznil Mora. Frankfurtská polícia na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagovala, píše AFP.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell počas rokovania ministrov zahraničných vecí EÚ v Nemecku povedal, že záležitosť sa vyriešila a Mora pokračoval v ceste.

Mora navštívil tento týždeň Teherán, kde sa snažil dosiahnuť pokrok v pozastavených rozhovoroch medzi islamskou republikou a západnými mocnosťami o obnovení jadrovej dohody, čo sa mu podľa Borrella podarilo.

"Rokovania boli prerušené a teraz boli odblokované," povedal Borrell. Dodal, že "existuje vyhliadka na dosiahnutie konečnej dohody".