Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia našla počas domovej prehliadky nacistické insígnie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Muž údajne strieľal na policajta. Prokurátor však nepotvrdil, či to bolo počas razie.

Berlín 21. apríla (TASR) - Nemeckí policajti našli počas prehliadky domu člena krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania) v meste Heilbronn zbrane, nacistické insígnie a priestor, kde pestoval marihuanu. Vo štvrtok to uviedol predstaviteľ miestnej polície Andreas Stenger, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

V dome 54-ročného muža, ktorý odmieta uznať moderný nemecký štát, našla polícia sklad zbraní, vlajky hnutia Reichsbürger, guľomet a muníciu, spresnil Stenger.

Muž údajne strieľal na policajta. Prokurátor však nepotvrdil, či to bolo počas razie. Občana teraz stíhajú za pokus o vraždu, ublíženie na zdraví a nezákonnú držbu zbraní, informoval prokurátor.

Polícia okrem neho zadržala šesť ďalších osôb vrátane dvoch žien. Všetky napokon stíha na slobode, dodal prokurátor.

Ríšski občania spochybňujú zákonnosť Spolkovej republiky Nemecko a jej hraníc ustanovených po druhej svetovej vojne a veria v pokračujúcu existenciu nemeckej ríše. Mnohí z nich odmietajú platiť dane a súčasné Nemecko nepovažujú za skutočný štát, ale za podnik. Neuznávajú zákony ani úrady a voči štátnym opatreniam sa občas bránia i násilným spôsobom.