Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia pochybuje o teroristickom motíve útočiaceho Turka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia však majú dôkazy o tom, že útočník trpel duševnou chorobou.

Berlín 6. januára (TASR) - Turek zastrelený v nedeľu pri pokuse o útok na nemeckých policajtov zrejme nemal teroristický motív, mal však duševné problémy. Informovala o tom v pondelok nemecká polícia.

K incidentu došlo v meste Gelsenkirchen v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Turek (37) najprv udrel palicou do zaparkovaného policajného auta a vzápätí ohrozoval nožom dvoch policajtov, ktorí stáli pri vozidle. Jeden z policajtov na muža štyrikrát vystrelil, pričom ho usmrtil.

Podľa agentúry AFP vyšetrovatelia skúmajú aj správy, podľa ktorých muž počas útoku kričal "Alláhu akbar" (Boh je najväčší).

Polícia uviedla, že hoci zatiaľ nemôže definitívne vylúčiť extrémistické pozadie tohto incidentu, domová prehliadka "nepotvrdila počiatočné podozrenie v súvislosti s teroristickým motívom".

Vyšetrovatelia však majú dôkazy o tom, že útočník trpel duševnou chorobou a že bol polícii známy pre svoje predchádzajúce násilné činy, a to aj proti mužom zákona.

Nemecko je v stave pohotovosti po sérii útokov radikálnych islamistov, pričom najkrvavejším bol útok ukradnutým nákladným autom na berlínskom vianočnom trhu v roku 2016, keď bolo zabitých 12 ľudí.

V posledných rokoch v Nemecku zatkli alebo obvinili za údajné plánovanie teroristických činov desiatky podozrivých.