Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia rieši zjavný antisemitský útok na dom obývaný Židmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Denník Hannoversche Allgemeine Zeitung uviedol, že spomínaná dvojica žije v ústraní a nezastáva žiadne posty v rámci židovskej obce.

Hannover 20. mája (TASR) - Obytný dom v nemeckom meste Hemmingen, v ktorom žije židovský manželský pár, sa stal zrejme terčom antisemtitského útoku. Rohožku pred vstupnými dverami niekto podpálil, pričom takisto v priestore vstupu nasprejoval červený nápis "Jude" (Žid), uviedla v pondelok prokuratúra v blízkom Hannoveri, ktorej údaje prevzala tlačová agentúra DPA.

"Berieme tento prípad veľmi vážne," povedal vrchný prokurátor Thomas Klinge.

Incident sa odohral v noci na sobotu, na čo polícia ešte cez víkend hľadala v susedstve možných svedkov. Vyšetrovanie vedie oddelenie tzv. ochrany štátu.

Denník Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ) uviedol, že spomínaná dvojica žije v ústraní a nezastáva žiadne posty v rámci židovskej obce.

Štátne orgány v spolkovej krajine Dolné Sasko, na ktorej území sa Hemmingen nachádza, vlani zaznamenali 99 antisemitských trestných činov, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku ich bolo až 128. V celom Nemecku bolo v roku 2018 spáchaných 1644 takýchto činov, čo predstavuje medziročný nárast o 9,4 percenta.