Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia vykonala razie pre podvody s pandemickými dotáciami

Odhodený respirátor na zemi medzi listami v bavorskom Garmisch-Partenkirchene vo štvrtok 11. novembra 2021. Foto: TASR/DPA

Podľa údajov polície sú podozrivými piati muži vo veku 26-62 rokov, ktorí údajne požiadali úrady o pandemické dotácie vo výške zhruba 26 miliónov eur.

Berlín 31. mája (TASR) - Nemecká polícia vykonala v utorok razie v štyroch spolkových krajinách na severe krajiny. Dôvodom boli podozrenia z miliónových podvodov pri podávaní žiadostí o finančnú pomoc počas pandémie koronavírusu. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

Podľa údajov polície sú podozrivými piati muži vo veku 26-62 rokov, ktorí údajne požiadali úrady o pandemické dotácie vo výške zhruba 26 miliónov eur, a to na vlastné účely, ako aj pre firmy, pričom zámerne použili klamlivé informácie.

Koľko peňazí im bolo skutočne vyplatených, nateraz nie je známe. Podľa vyšetrovateľov však ide o niekoľko miliónov eur.

"Existuje podozrenie, že ide pravdepodobne o zločineckú sieť," povedal hovorca polície v meste Osnabrück Marco Ellermann.

Polícia a vyšetrovatelia prehľadali 25 objektov v Dolnom Sasku, Severnom Porýní-Vestfálsku, Šlezvicku-Holštajnsku a Hamburgu. Okrem súkromných bytov a firiem sa terčom razií stala aj súkromná športová hala v dolnosaskom meste Wiesmoor. Podľa správ miestnych médií išlo totiž o sídlo poradenskej spoločnosti, na ktorej prevádzkovateľa sa sústreďuje hlavná pozornosť vyšetrovateľov.