Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia vykonala razie voči podozrivým z obchodovania s ľuďmi

Policajti prehľadávajú apartmán v nemeckom meste Brémy 8. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Podozriví údajne na Balkáne a v Nemecku prevádzkovali sieť dočasných pracovných agentúr vrátane schránkových firiem. Polícia vydala viacero zatykačov a zhabala majetok vo výške miliónov eur.

Berlín 8. decembra (TASR) - Nemecká polícia vykonala v stredu desiatky razií zameraných na údajných pašerákov ľudí, konkrétne nekvalifikovaných pracovníkov z krajín mimo Európskej únie. Polícia vyšetruje približne 20 podozrivých, ktorí boli údajne zapojení do falšovania občianskych preukazov a umiestňovania ľudí na pracovné pozície do veľkých logistických spoločností, informovala agentúra DPA.

Spolková polícia na Twitteri uviedla, že razie sa začali v stredu ráno o 07.00 h a približne 1000 príslušníkov poriadkových síl prehľadalo príbytky podozrivých, ako aj ich podnikové priestory, logistické centrá či obytné štvrte, kde robotníci prepašovaní do Európy žijú. Razie sa konali dovedna v 12 spolkových krajinách vrátane hlavného mesta Berlín, Brandenburska, Brém a Dolného Saska.
Policajti prehľadávajú apartmán v nemeckom meste Ritterhude 8. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

Podozriví údajne na Balkáne a v Nemecku prevádzkovali sieť dočasných pracovných agentúr vrátane schránkových firiem. Polícia vydala viacero zatykačov a zhabala majetok vo výške miliónov eur. Išlo o financie, ktoré boli týmto zamestnancov vyplatené ako mzdy. Razie boli koordinované spoločne s generálnou prokuratúrou v Berlíne, ktorá v tejto súvislosti hovorí o "medzinárodne organizovanej čiernej práci".

Vyšetrovanie prebieha vo veci podozrení z pašovania cudzincov, falšovania dokumentov, organizovania nezákonnej práce a nelegálneho zamestnávania.

"Je neuveriteľne podlé chcieť zarábať na núdzi ľudí, nehanebne využívať ich bezmocnosť a túžbu po lepšom živote," uviedli vo vyhlásení berlínske policajné odbory.