Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia vypísala za dolapenie lupičov z Drážďan odmenu pol milióna eur

Riaditeľ múzeua historických klenotov Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanoch Dirk Syndram a generálna riaditeľka Štátnych umeleckých zbierok v Drážďanoch Marion Ackermanová stoja počas tlačovej konferencie v Drážďanoch v utorok 26. novembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Vyšetrovatelia spolupracujú aj s berlínskou políciou a snažia sa zistiť možné spojitosti s podobnou lúpežou, ku ktorej došlo v nemeckej metropole pred dvoma rokmi.

Drážďany 29. novembra (TASR) - Nemecká polícia vypísala vo štvrtok odmenu 500.000 eur za informácie, ktoré povedú k chyteniu páchateľov pondelňajšej krádeže v múzeu historických klenotov Grünes Gewölbe (Zelená klenba) v Drážďanoch, a k znovuzískaniu ukoristených predmetov.

V spoločnom vyhlásení o tom informoval náčelník miestnej polície Horst Kretzschmar a prokurátor Klaus Rövekamp.

Ako uviedla agentúra DPA, polícia odmení každého, kto prinesie informácie vedúce k objasneniu činu, dolapeniu páchateľov či k nájdeniu vzácnych klenotov.

Do prísne stráženej klenotnice Rezidenčného zámku v centre metropoly Saska sa vlámala dvojica lupičov, pričom dvaja ďalší spolupáchatelia zrejme zostali čakať pred budovou.

Lupiči ukradli dovedna 11 cenných predmetov z 18. storočia z kolekcie saského vládcu Augusta II. Silného, ako aj časti dvoch ďalších vystavených kusov a súpravu sukňových gombíkov. Ukradnuté predmety boli pokryté stovkami diamantov vrátane 49-karátového drážďanského bieleho diamantu.

Drážďanská polícia vo štvrtok oznámila, že pátranie po štyroch podozrivých osobách vedie oddelenie štátnej prokuratúry pre organizovaný zločin a podieľa sa na ňom 40 zamestnancov.

Vyšetrovatelia spolupracujú aj s berlínskou políciou a snažia sa zistiť možné spojitosti s podobnou lúpežou, ku ktorej došlo v nemeckej metropole pred dvoma rokmi. Lupiči vtedy z Bodeho múzea v Berlíne ukradli obrovskú 24-karátovú zlatú mincu vážiacu 100 kilogramov.