Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia vyšetruje streľbu na bývalé sídlo rabína

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia už zadržala jednu podozrivú osobu a v Düsseldorfe aj Essene v súčasnosti prebieha vyšetrovanie.

Düsseldorf 25. novembra (TASR) - Nemecká polícia vyšetruje dva incidenty súvisiace so streľbou na budovu nachádzajúcu sa v blízkosti Starej synagógy v meste Essen. Streľba sa odohrala pred týždňom. V piatok o tom informoval minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Herbert Reul. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Podľa Reula boli oba incidenty časovo prepojené. Polícia už zadržala jednu podozrivú osobu a v Düsseldorfe aj Essene v súčasnosti prebieha vyšetrovanie.

Reul odmietol poskytnúť bližšie informácie, uviedol však, že "existuje prepojenie medzi židovskými budovami v troch rozličných lokalitách v regióne Porúrie", kde sa obe mestá nachádzajú.

Minulý týždeň sa na dverách bývalého rabínskeho sídla v Essene susediaceho so Starou synagógou našli diery od guliek. Pri incidente nikto neutrpel zranenia.

V bývalom rabínskom sídle v súčasnosti sídli Ústav nemecko-židovských dejín. S ním susediaca Stará synagóga už neslúži na náboženské účely, ale ako kultúrne centrum.

Polícia sa bezprostredne po útoku vyjadrila, že streľba sa pravdepodobne odohrala v noci. Dodala, že disponuje zábermi z pouličnej kamery, ktorá zachytila páchateľa činu. Video má však veľmi zlú kvalitu.