Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia zatkla mladíka, plánoval teroristický útok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa prokuratúry a polície chcel vycestovať do Iraku a pridať sa tam k teroristickej militantnej organizácii Islamský štát (IS).

Frankfurt nad Mohanom 9. marca (TASR) - Nemeckí vyšetrovatelia zadržali na nemecko-rakúskych hraniciach v blízkosti mesta Passau 18-ročného mladíka, ktorý údajne plánoval uskutočniť islamistický teroristický útok vo Frankfurte. Vo štvrtok o tom informovala tamojšia prokuratúra. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Zadržaný mladík pochádza z Maroka, no vyrastal v Nemecku. Podľa prokuratúry a polície chcel vycestovať do Iraku a pridať sa tam k teroristickej militantnej organizácii Islamský štát (IS).

Muž je podozrivý z plánovania závažného násilného činu a ohrozenia štátu. Zadovážil si návody na výrobu výbušných a odpaľovacích zariadení a plánoval tiež získať automatickú pušku, aby tak počas svojho útoku zabil čo najviac ľudí.

Úrady boli mladíkovi na stope od vlaňajšieho leta. Počas razie, ktorú polícia vykonala v jeho dome v auguste, sa okrem iného našli aj vlajky IS.

Vyšetrovatelia zistili, že po razii sa mladík spočiatku plánu na teroristický útok vzdal, lebo sa bál, že bude odhalený. Namiesto toho sa chcel pripojiť k IS, aby "vyvraždil neveriacich" a "bojoval proti štátnym inštitúciám".