Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecká prokuratúra prehľadala dom prokremeľskej dvojice

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa zástupcu prokuratúry v nemeckom meste Kolín nad Rýnom Ulfa Willuhna, polícia z ich domu odviezla počítače a šanóny obsahujúce písomné dokumenty.

Berlín/New York 27. marca (TASR) - Nemecká prokuratúra v pondelok oznámila, že prehľadala dom dvoch prokremeľských aktivistov a pátrala po dôkazoch financovania nákupu vysielačiek pre ruských vojakov na Ukrajine. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Max Schlund a jeho partnerka Jelena Kolbasnikovová vyzbierali v Nemecku peniaze pre ruský oddiel bojujúci na Ukrajine. Podľa zástupcu prokuratúry v nemeckom meste Kolín nad Rýnom Ulfa Willuhna, polícia z ich domu odviezla počítače a šanóny obsahujúce písomné dokumenty.

Sankcie EÚ zakazujú poskytovanie alebo financovanie nákupu určitých tovarov pre ruské ozbrojené sily. V Nemecku za porušenie sankcií hrozí až päť rokov väzenia.

Kolbasnikovová a Schlund zatiaľ nereagovali na žiadosť o vyjadrenie. Kolbasnikovová predtým označila pôvodnú reportáž Reutersu z januára za "klamstvá a provokáciu".

Zástupca kolínskej prokuratúry povedal, že prehliadku sčasti spustila aj reportáž Reutersu o finančnom dare na nákup vysielačiek pre oddiel ruskej armády na Ukrajine.

Prokuratúra tiež hľadala dôkazy o schvaľovaní trestných činov. Táto línia vyšetrovania súvisí so symbolom "Z" používaný podporovateľmi ruskej invázie a zdieľala inzerát pre nábor prokremeľských bojovníkov.

Vo zvukovej nahrávke poslanej v pondelok podporovateľom na sociálnych sieťach Kolbasnikovová vyhlásila, že domová prehliadka ju neprekvapila, pretože nemecké úrady sa "dopúšťajú bezprávia" a pokúšajú sa umlčať politických odporcov. "Budeme bojovať ďalej... Boh je na našej strane a za chrbtom máme Moskvu. Trikrát sláva víťazstvu!" povedala.