Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nemecká prokuratúra vyšetrí možné vojnové zločiny Ruska na Ukrajine

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 ukrajinský policajt beží s dieťaťom počas evakuácie mesta Irpiň nachádzajúceho sa neďaleko Kyjeva počas dvanásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Prokuratúra so sídlom v meste Karlsruhe podľa jeho slov začala predbežné vyšetrovanie s cieľom nazbierať čo najviac dôkazov.

Frankfurt nad Mohanom 8. marca (TASR) - Nemecká spolková prokuratúra začala vyšetrovanie podozrení z vojnových zločinov, ktorých sa od začiatku invázie na Ukrajinu mohli dopustiť ruskí vojaci. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na zdroje z prostredia prokuratúry.

"Budeme zbierať a zaisťovať všetky dôkazy o vojnových zločinoch," povedal nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann pre bavorské noviny Passauer Neue Presse (PNP). Prokuratúra so sídlom v meste Karlsruhe podľa jeho slov začala predbežné vyšetrovanie s cieľom nazbierať čo najviac dôkazov, čo by neskôr malo umožniť vznesenie obvinení voči konkrétnym osobám.

Buschman ruský útok na Ukrajinu označil za "vážne porušenie medzinárodného práva, ktoré sa nedá ničím ospravedlniť". "Možné porušenia medzinárodného trestného poriadku musia byť dôsledne vyšetrené," povedal.