Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecká SPD vylúčila za protiislamské postoje Thila Sarrazina

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Samotný Sarrazin obvinenia z rasizmu odmietol s tým, že jeho kniha opisuje postupné rozdeľovanie nemeckej spoločnosti v dôsledku nárastu počtu imigrantov, ktorí sú moslimami.

Berlín 31. júla (TASR) – Rozhodcovský súd Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) vylúčil v piatok v Berlíne z jej radov bývalého berlínskeho senátora a knižného autora Thila Sarrazina. Dôvodom boli obvinenia z rasizmu a protiislamskej rétoriky, informovala agentúra DPA.

"Vylúčenie zo strany týmto nadobúda účinnosť," uvádza sa vo vyhlásení SPD, ktoré na Twitteri zverejnil jej generálny tajomník Lars Klingbeil.

Kontroverzie vyvolala najmä Sarrazinova kniha z roku 2018 s názvom "Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht" (Nepriateľské prevzatie: Ako islam bráni pokroku a ohrozuje spoločnosť). Sarrazin podľa SPD svojimi publikovanými rasistickými a protiislamskými tézami poškodil reputáciu strany.

"Nábožensky zafarbená kultúrna inakosť väčšiny moslimov a ich narastajúce čísla pôrodnosti ohrozujú otvorenú nemeckú spoločnosť, demokraciu a prosperitu," napísal bývalý člen SPD vo svojej knihe. Integrácia moslimov vo väčšinovej spoločnosti je podľa jeho názoru takmer nemožná.

Samotný Sarrazin obvinenia z rasizmu odmietol s tým, že jeho kniha opisuje postupné rozdeľovanie nemeckej spoločnosti v dôsledku nárastu počtu imigrantov, ktorí sú moslimami.

Sarrazin uviedol, že sa odvolá na ústavnom súde. Ako poznamenala DPA, tento proces by mohol trvať niekoľko rokov. Aby tak mohol urobiť, musí podľa SPD dokázať, že v rozhodcovskom procese došlo k procedurálnym chybám.

"Z môjho pohľadu rozhodnutie padlo už pred vypočúvaním," povedal Sarrazin v reakcii na rozhodnutie SPD o jeho vylúčení zo strany. "Nebol to otvorený, čestný a férový proces," dodal.

Išlo už o tretí pokus vylúčiť Sarrazina z SPD - prvý prebehol v roku 2010.

Berlínska rozhodcovská komisia SPD už v januári v odvolacom konaní potvrdila, že vylúčenie 75-ročného Sarrazina je zákonné. V piatok bolo toto rozhodnutie potvrdené aj na najvyššej straníckej úrovni.