Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecká splnomocnenkyňa: Nárast antisemitských zločinov je hanebný

Na archívnej snímke muž nosí na hlave kipu, tradičnú židovskú pokrývku hlavy v Berlíne. Foto: TASR/AP

Rok 1700. výročia existencie židovskej komunity v Nemecku sa oficiálne začína v nedeľu.

Berlín 20. februára (TASR) - Splnomocnenkyňa nemeckej vlády pre migráciu, utečencov a integráciu Annette Widmannová-Mauzová označila v sobotu rastúci počet antisemitských zločinov spáchaných v Nemecku za "hanbu". Vyjadrila sa takto v čase, keď sa blížia oslavy výročia 1700 rokov existencie židovskej komunity v Nemecku, uviedla agentúra DPA.

Život židovskej komunity je "energický, rozmanitý a je neoddeliteľnou súčasťou našej krajiny", uviedla Widmannová-Mauzová. Túto skutočnosť označila za dôvod na oslavu, a ako aj chvíľu vhodnú k pokore a vďačnosti. "Je o to hanebnejšie, že sme boli v roku 2020 svedkami ďalšieho nárastu antisemitských trestných činov," uviedla.

Rok 1700. výročia existencie židovskej komunity v Nemecku sa oficiálne začína v nedeľu, pripomína DPA. 

Antisemitské trestné činy spáchané v Nemecku dosiahli v roku 2020 svoje historické maximum. Podľa predbežných údajov nemeckého ministerstva vnútra bolo v minulom roku v Nemecku spáchaných až 2275 trestných činov súvisiacich s antisemitizmom. O rok skôr ich bolo 2032.

Widmannová-Mauzová vyhlásila, že židovská história, kultúra aj viera sú "neoddeliteľnou súčasťou Nemecka". "Aj 76 rokov po šoa musíme so všetkou silou postaviť za súdržnosť a rozmanitosť v našej krajine a rozhodne bojovať proti antisemitizmu a rasizmu," povedala. Život židovskej komunity musí byť podľa jej slov bezpečnou a samozrejmou súčasťou života v Nemecku. "Len tak môže byť naša krajina úplná," dodala.