Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecká tajná služba zvýši dohľad nad identitárnym hnutím

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hnutie sa snaží dištancovať od tradičných krajne pravicových a neonacistických hnutí, avšak jeho členovia sa s ich prívržencami často objavujú na spoločných akciách.

Berlín 11. júla (TASR) - Nemecká civilná spravodajská služba - Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) - vo štvrtok vyhlásila, že zintenzívni svoj dohľad nad krajne pravicovým identitárnym hnutím, informovala agentúra AP.

BfV vo svojom vyhlásení uviedol, že po dvoch rokoch vyšetrovania dospel k záveru, že identitárne hnutie "prekročilo hranicu podozrenia" a "je teraz klasifikované ako dokázateľne radikálne pravicové hnutie".

Hnutie sa podľa BfV totiž "snaží vylúčiť ľudí s neeurópskym pôvodom z účasti na demokratických procesoch a chce ich diskriminovať spôsobom, ktorý odporuje ich ľudskej dôstojnosti".

AP pripomína, že k danému rozhodnutiu prišlo v čase, keď v Nemecku po vražde miestneho politika prívržencom krajnej pravice rastú obavy z podobných skupín a organizácií.

Hnutie sa podľa AP snaží dištancovať od tradičných krajne pravicových a neonacistických hnutí, avšak jeho členovia sa s ich prívržencami často objavujú na spoločných akciách.

Identitárne hnutie vzniklo pôvodne v 70. rokoch vo Francúzsku ako súčasť tzv. novej pravice. Tá sa v danom období formovala paralelne s novou ľavicou ako reakcia na dobový systém.

Alternatívu k multikulturalizmu a globalizácii vidí v tzv. etnopluralizme, ktorý preferuje vznik vzájomne sa rešpektujúcich, avšak individuálnych a vnútorne homogénnych etnicko-kultúrnych regiónov. Elementy cudzej kultúry sa podľa tohto konceptu musia asimilovať do pôvodnej kultúry.