Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Nemecká televízia ZDF sa musí ospravedlniť poľským vojnovým veteránom

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Televízia musí v Nemecku a Poľsku odvysielať ospravedlnenie a tri mesiace ho mať zverejnené aj na svojej webovej stránke.

Varšava 23. marca (TASR) - Poľský súd v Krakove v utorok potvrdil verdikt voči nemeckej verejnoprávnej televízii ZDF, ktorá sa má ospravedlniť za spôsob, akým stvárnila členov poľského protinacistického odboja v televíznej minisérii s názvom Naše matky, naši otcovia (Unsere Mütter, unsere Väter). Informovala o tom agentúra AFP.

Žalobu na ZDF podal 96-ročný poľský veterán Zbigniew Radlowski v roku 2016, ktorý bojoval v poľskej povstaleckej organizácii Krajinská armáda (Armia Krajowa) riadenej poľskou exilovou vládou v Londýne. Bol tiež väznený v koncentračnom tábore a počas vojny zachránil životy niekoľkých židov. Ohradil sa voči tomu, že príslušníkov Krajinskej armády tvorcovia spomínanej minisérie vykreslili ako horlivých antisemitov.

V rozsudku krakovského súdu, z ktorého citovala tlačová agentúra PAP, sa uvádza, že ZDF sa musí veteránom Krajinskej armády ospravedlniť "za to, že naznačovala, že táto vojenská organizácia mala antisemitský charakter". Televízia tiež musí v Nemecku a Poľsku odvysielať ospravedlnenie a tri mesiace ho mať zverejnené aj na svojej webovej stránke.

Ako pripomína AFP, keď sa televízia ZDF proti pôvodnému rozsudku v roku 2018 odvolala, uviedla, že "zobrazenie poľských postáv v žiadnom prípade neskresľuje historické skutočnosti ani zodpovednosť Nemecka".

Miniséria, ktorá mala premiéru v roku 2013, zachytáva osudy piatich mladých Nemcov v rokoch 1941 - 1945. Jeden z nich, Viktor, je žid, ktorému sa podarí utiecť počas prevozu do koncentračného tábora Osvienčim, zriadenom nacistickým Nemeckom v okupovanom Poľsku. Neskôr sa pripája ku Krajinskej armáde, ktorá mala takmer 400.000 príslušníkov.