Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nemecká vláda chce brániť šíreniu nenávisti a falošných správ online

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Krajina zároveň zakladá novú vojenskú jednotku pre boj s počítačovými útokmi.

Berlín 5. apríla (TASR) - Nemecká vláda odsúhlasila dnes návrh zákona, ktorý má zamedziť šíreniu nenávistných prejavov a falošných správ prostredníctvom internetu.

Na základe schváleného návrhu budú musieť internetové spoločnosti vrátane sociálnych sietí Facebook a Twitter v priebehu 24 hodín odstrániť obsah, ktorý bude vyhodnotený ako hanlivý a nenávistný. Ak tak neurobia, budú im hroziť vysoké finančné pokuty až do 50 miliónov eur.

"Prostredníctvom tohto návrhu zákona podnikáme konkrétne kroky v záujme dodržiavania už existujúcich záväzkov na eliminovanie nenávistných prejavov a falošných správ," povedal predkladateľ legislatívy, spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas.

Prevádzkovatelia sociálnych sietí majú podľa neho zodpovednosť zasiahnuť proti ich zneužívaniu na šírenie nenávisti a falošných správ, keďže podľa nemeckých zákonov možno takéto počínanie kvlaifikovať ako trestnú činnosť.

Koalícia kancelárky Angely Merkelovej pristúpila ku sprísneniu platných pravidiel aj pre obavy, že by napríklad šírenie falošných správ mohlo ovplyvniť septembrové parlamentné voľby v Nemecku. Podozrenia z manipulácie tohto druhu sa objavili v súvislosti s vlaňajšími prezidentskými voľbami v USA.

Nemecko zakladá novú vojenskú jednotku pre boj s počítačovými útokmi



Nemecko založilo novú vojenskú jednotku, ktorá má za úlohu odvracať počítačové útoky a reagovať, ak treba. Ministerka obrany Ursula von der Leyenová dnes na jej inaugurácii v Bonne povedala, že bude združovať expertov na informačné technológie z ďalších odvetví armády a tiež nových špecialistov.

Jednotka by do leta mala mať približne 13.500 vojakov a civilistov, pričom plne operačná bude v roku 2021. Bude pod velením generálporučíka, ktorý teraz na začiatku dostal 260 vojakov.

Ministerstvo obrany uviedlo, že servery armády sú každodenne terčom tisícov počítačových útokov rôznej vážnosti.

Von der Leyonová povedala dnes vojakom na oficiálnej inaugurácii novej jednotky v Bonne, že "keď takýto útok ohrozí fungovanie a operačné kapacity ozbrojených síl, budeme sa môcť ofenzívne brániť."