Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemecko schválilo dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2045

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uhlíkovú neutralitu má Nemecko dosiahnuť v roku 2045 - o päť rokov skôr, ako vláda pôvodne očakávala.

Berlín 12. mája (TASR) - Nemecká vláda v stredu schválila nový klimatický zákon, na základe ktorého by malo byť Nemecko do roku 2045 klimaticky neutrálne. Informovala o tom agentúra DPA.

"Týmto zákonom dosahujeme väčšiu rovnosť medzi generáciami, väčšiu bezpečnosť pri plánovaní do budúcnosti a spoľahlivý plán ochrany klímy, ktorý nezastaví hospodársky rast, ale naopak ho reštrukturalizuje a zmodernizuje," povedala nemecká ministerka životného prostredia Svenja Schulzová.

Nový zákon je reakciou vlády na verdikt Spolkového ústavného súdu, ktorý koncom apríla rozhodol, že nemecké zákony v oblasti ochrany klímy nie sú dostatočné. Vláda preto musí na základe rozhodnutia do konca roka 2022 stanoviť jasné ciele v oblasti redukcie emisií oxidu uhličitého (CO2) v období po roku 2030.

Okamžité opatrenia za účelom uvedenia tohto zákona do platnosti majú byť predstavené v najbližších týždňoch. Podľa kritikov nová legislatíva obsahuje veľa cieľov, ale len málo konkrétnych opatrení na ich splnenie.

Nemecku sa doteraz podarilo znížiť svoje emisie skleníkových plynov v porovnaní s úrovňami z roku 1990 o 40 percent. Vláda sa ďalej usiluje znížiť do roku 2030 emisie o 65 percent, do roku 2035 o 77 percent a do roku 2040 má dosiahnuť 88-percentné zníženie v porovnaní s hodnotami v roku 1990. Uhlíkovú neutralitu má Nemecko dosiahnuť v roku 2045 - o päť rokov skôr, ako vláda pôvodne očakávala.