Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecká vláda vymenovala po prvý raz splnomocnenca pre ochranu morí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento post patriaci pod rezort životného prostredia bude zastávať Sebastian Unger.

Berlín 14. septembra (TASR) - Nemecká vláda v stredu vymenovala vôbec po prvý raz do funkcie splnomocnenca pre ochranu morí. Tento post patriaci pod rezort životného prostredia bude zastávať Sebastian Unger. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Ministerka životného prostredia Steffi Lemkeová na zasadnutí vlády uviedla, že "zdravé moria sú významným faktorom pre ochranu klímy a životný priestor mnohých živočíšnych a rastlinných druhov". "Zaviazali sme sa, že do roku 2030 budeme účinne chrániť najmenej 30 percent morí," dodala.

Cieľom novovytvorenej pozície je možnosť lepšie presadzovať záležitosti národnej i medzinárodnej ochrany morí.

Unger upozornil, že stav oceánov na celom svete je "kritický". Pripomenul okrem iného aj rozsiahle znečistenie plastovým odpadom. Ako zdôraznil, Berlín chce – aj na medzinárodnej úrovni – posilniť záväzok ohľadom dohôd na ochranu biologickej rozmanitosti.

Ochrana morí sa uvádza v koaličnej zmluve stredoľavej nemeckej vlády kancelára Olafa Scholza ako jedna z priorít. Odkedy sa nový kabinet – ktorého súčasťou sú okrem sociálnych demokratov a liberálov z FDP aj Zelení – vlani v decembri dostal k moci, zaviazal sa k striktným environmentálnym záväzkom a úsiliu posilniť produkciu obnoviteľných energií.

Za cieľ si spolková vláda kladie v tejto oblasti okrem iného posilnenie schopnosti morí ukladať CO2 prostredníctvom obnovy prírodných ekosystémov, spustenie programu na zaistenie starej munície nachádzajúcej sa v Severnom a Baltskom mori a tiež zlepšenie kvality chránených oblastí pri oboch uvedených moriach.

Sebastian Unger je odborníkom na moria, ich ochranu a udržateľné využitie. Pôsobil napríklad na inštitúte pre výskum udržateľnosti v Postupime, kde fungoval aj ako poradca vlád, európskych inštitúcií a medzinárodných organizácií.