Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecká strana FDP na sneme schválila spoločnú vládu s SPD a Zelenými

Christian Lindner, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Koaličnú dohodu podporilo 535 delegátov (92,2 percenta) na zjazde FDP, ktorý sa konal v prevažnej miere formou videokonferencie. Proti sa vyslovilo 37 delegátov.

Berlín 5. decembra (TASR) - Nemecká Slobodná demokratická strana (FDP) v nedeľu na svojom zjazde schválila dohodu o vytvorení vládnej koalície so Sociálnodemokratickou stranou Nemecka (SPD) a Zelenými. Informovali o tom agentúra AP a týždenník Die Zeit na svojej webovej stránke.

Koaličnú dohodu podporilo 535 delegátov (92,2 percenta) na zjazde FDP, ktorý sa konal v prevažnej miere formou videokonferencie. Proti sa vyslovilo 37 delegátov.

"Som presvedčený, že táto krajina bude mať z tejto koalície úžitok," povedal predseda FDP Christian Lindner.

Novú koaličnú dohodu v sobotu na svojom zjazde podporila aj strana SPD. Za hlasovalo viac ako 98 percent delegátov. Zelení by o tejto koalícii mali hlasovať v pondelok.

SPD, Zelení a FDP 24. novembra predstavili koaličnú dohodu budúceho nemeckého vládneho kabinetu. Za nového nemeckého spolkového kancelára má byť 8. decembra zvolený predseda SPD Olaf Scholz. Vo funkcii po 16 rokoch nahradí dosluhujúcu šéfku spolkovej vlády Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Scholz (63) pôsobil v rokoch 2007-2009 v Merkelovej prvej koaličnej vláde ako minister práce a sociálnych vecí; v roku 2018 prevzal úrad vicekancelára a ministra financií.

Lindner sa má stať novým ministrom financií a členovia FDP obsadia aj posty ministrov dopravy, spravodlivosti a školstva, pripomína AP.