Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nemecké Komando čaká z dôvodu prepojenia s krajnou pravicou reforma

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR - Vladimír Benko/MV SR

KSK bolo založené v roku 1996 a podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung je porovnateľné so špeciálnymi jednotkami britskej armády SAS alebo americkými Navy SEALs.

Berlín 30. júna (TASR) - Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová v utorok oznámila, že nariadila čiastočné rozpustenie a reformu Komanda špeciálnych síl (KSK), ktoré bolo kritizované pre spojitosť s pravicovým extrémizmom. Informovala o tom agentúra AFP.

Časti KSK sa podľa Krampovej-Karrenbauerovej stali "nezávislými" aj preto, že u niektorých jednotlivcov sa vytvorila "toxická kultúra riadenia". KSK podľa jej slov v takejto podobe nemôže zostať.

Druhá rota KSK, v ktorej boli prejavy extrémizmu najvýraznejšie, bude podľa ministerky obrany rozpustená bez náhrady. KSK sa takisto nebude zúčastňovať na cvičeniach alebo medzinárodných misiách až dovtedy, kým sa neukončí proces jeho reštrukturalizácie.

Krampová-Karrenbauerová zriadila v máji pracovnú skupinu, ktorej postup má byť vyhodnotený v októbri.

Za "znepokojujúce" označila Krampová-Karrembauerová nedávne zistenia v súvislosti s KSK. Spomenula zmiznutie 48.000 kusov nábojov a 62 kilogramov výbušnín. Vnútorné vyšetrovanie musí podľa AFP zistiť, či bola munícia odcudzená, alebo je jej zmiznutie výsledkom nedbalého vedenia záznamov.

KSK bolo založené v roku 1996 a podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung je porovnateľné so špeciálnymi jednotkami britskej armády SAS alebo americkými Navy SEALs. Príslušníci KSK sa zúčastňujú na rizikových misiách, ako sú záchrana rukojemníkov alebo boj proti terorizmu v zahraničí.

KSK uškodili odhalenia, že niektorí jeho členovia sympatizujú s pravicovými extrémistami. Spúšťačom bolo objavenie dvoch kilogramov výbušnín, tisícov nábojov, strelných zbraní a ich častí na súkromnom majetku 45-ročného veliteľa KSK v spolkovej krajine Sasku.