Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecké Odbory zvolali na piatok protesty v doprave

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Takzvané varovné štrajky odborárov budú v rovnaký deň ako protesty mládežníckeho hnutia Piatky za budúcnosť.

Berlín 28. februára (TASR) - Nemecká odborová organizácia Verdi a mládežnícke hnutie Piatky za budúcnosť (Fridays for Future) ohlásili na piatok štrajky a demonštrácie. Plánujú narušiť verejnú dopravu v prinajmenšom šiestich spolkových krajinách a žiadať lepšie mzdové a pracovné podmienky spolu s prehodnotením dopravnej politiky. TASR o tom informuje na základe utorňajších správ agentúr Reuters a DPA.

Podpredsedníčka Verdi Christine Behleová označila v utorok nedávnu ponuku zamestnávateľov na zvýšenie miezd za "facku zamestnancom" a "nevídanú provokáciu".

Piatkové štrajky postihnú najmä spolkové krajiny Hesensko, Severné Porýnie-Vestfálsko, Bádensko-Württembersko, Sasko, Dolné Sasko a Porýnie-Falcko. Protestné akcie sú plánované aj v jednotlivých mestách, ako napríklad v bavorskej metropole Mníchov.

Takzvané varovné štrajky odborárov budú v rovnaký deň ako protesty mládežníckeho hnutia Piatky za budúcnosť. Cieľom je revízia dopravnej politiky na celkovo približne 200 miestach v Nemecku. Hnutie vyzýva na dodržiavanie klimatických cieľov stanovených v parížskej dohode. Zároveň tvrdí, že by sa malo obmedziť rozsiahle financovanie nových diaľnic a tieto investície presmerovať na nízkoemisné alternatívne projekty.

Reuters pripomína, že v pondelok 24-hodinové štrajky na nemeckých letiskách Kolín-Bonn a Düsseldorf dopravu len ochromili. Ich organizátorom boli odbory Verdi s cieľom zlepšiť platové podmienky zamestnancov. Pre štrajky bola zrušená alebo presmerovaná väčšina tamojších letov.