Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecké stíhačky museli vzlietnuť pre blížiace sa ruské lietadlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri podobnom incidente narušilo ruské lietadlo aj vzdušný priestor Dánska, ktoré si v pondelok z tohto dôvodu predvolalo ruského veľvyslanca.

Berlín 3. mája (TASR) - Dve stíhačky nemeckých vzdušných síl zo základne v Šlezvicku-Holštajnsku museli cez víkend vzlietnuť po tom, ako bolo spozorované ruské prieskumné lietadlo blížiace sa k Nemecku cez Baltské more. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v utorok.

Ruské lietadlo v sobotu spozorovali v medzinárodnom vzdušnom priestore pri ostrove Rujana. Nemecké stíhačky nakoniec toto lietadlo odprevadili ďalej od Nemecka.

Pri podobnom incidente narušilo ruské lietadlo aj vzdušný priestor Dánska, ktoré si v pondelok z tohto dôvodu predvolalo ruského veľvyslanca.

Dánsko aj Švédsko totiž tvrdia, že ruské lietadlo typu Antonov AN-30 vstúpilo v piatok večer do ich vzdušného priestoru, keď letelo východne od dánskeho ostrova Bornholm v Baltskom mori, ktorý leží pri juhovýchodnom pobreží Švédska.

Od začiatku ruskej vojenskej invázie pred vyše dvoma mesiacmi začala vo Švédsku aj Fínsku intenzívna debata o tom, či by krajiny nemali vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Obavy v súvislosti s bezpečnosťou krajín totiž vyvolal aj incident zo začiatku marca, keď štyri ruské stíhačky narušili švédsky vzdušný priestor.