Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecké stíhačky nad Pobaltím vzlietli desiatky ráz k ruským lietadlám

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Od augusta minulého roka sa v Estónsku nachádza viac než 150 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl, ktorí sa podieľajú na ochrane vzdušného priestoru východného krídla NATO.

Berlín 14. marca (TASR) - Nemecké stíhačky, hliadkujúce na východnom krídle Severoatlantickej aliancie (NATO), vzlietli od augusta minulého roka už 27-krát k ruským strojom prelietajúcim v oblasti Pobaltia. Informoval o tom hovorca nemeckého letectva (Luftwaffe), ktorého v utorok citovala agentúra DPA.

Nemecké stíhačky typu Eurofighter Typhoon sú pripravené vzlietnuť, keď do pobaltského vzdušného priestoru prenikne neznáme lietadlo s vypnutým transpondérom, ktoré nenadviaže rádiový kontakt, spresňuje DPA.

Od augusta minulého roka sa v Estónsku nachádza viac než 150 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl, ktorí sa podieľajú na ochrane vzdušného priestoru východného krídla NATO. Nemecko prevzalo ltúto úlohu od Francúzska.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier plánuje v stredu navštíviť leteckú základňu v Ämari na severe Estónska.

Britské a nemecké sily vykonávajú spoločnú ozbrojenú ochranu letmi nad pobaltskými štátmi, ako aj v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Baltským morom v rámci misie NATO od 6. marca tohto roka.

Tri pobaltské republiky a členovia NATO Estónsko, Lotyšsko a Litva nemajú vlastné letectvo. NATO využíva základne v Ämari a litovskom Siauliai na ochranu vzdušného priestoru nad pobaltským regiónom, pripomína DPA.