Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Systémy Patriot dorazili do Poľska, budú chrániť východné krídlo NATO

Nemeckí vojaci, ktorí začínajú s presunom dvoch z troch batérií systému protivzdušnej obrany Patriot zo základne Gnoien v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko do Poľska v pondelok 23. januára 2023. Foto: TASR/AP

Podľa nemeckého Bundeswehru sa poskytnutím Patriotov posilňuje východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO).

Varšava 26. januára (TASR) - Systémy protivzdušnej obrany Patriot z Nemecka už dorazili na miesto pôsobenia v Poľsku, uviedla vo štvrtok najväčšia poľská súkromná rozhlasová stanica na svojom webe RMF24.pl. TASR informuje podľa agentúry PAP.

Vojenský transport dvoch batérií Patriot sa vydal na cestu zo spolkovej krajiny Meklenbursko-Predpomoransko v pondelok ráno 23. januára. Kým sa dostali do cieľa v blízkosti východopoľského mesta Zamošč, museli prekonať 1100 kilometrov.

Podľa nemeckého Bundeswehru sa poskytnutím Patriotov posilňuje východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO).

Nemecký minister obrany Boris Pistorius tiež informoval svojho poľského kolegu Mariusza Blaszczaka o detailoch nemeckej dodávky tankov Leopard Ukrajine, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

"Poľská iniciatíva podporiť našich východných susedov (Ukrajincov) modernými tankami vstupuje do fázy realizácie," napísal Blaszczak na Twitteri v stredu večer. Nemecká vláda v stredu rozhodla, že Nemecko odovzdá Ukrajincom 14 tankov Leopard 2A6, čo bude prvý krok.

Práve Varšava vyvíjalo na Berlín značný tlak, aby Nemecko poslalo alebo umožnilo zaslanie týchto nemeckých tankov Ukrajine.

V utorok 24. januára preto oficiálne Nemecko požiadala o povolenie vývozu tankov Leopard zo svojej výzbroje.