Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Nemecku chcú dôraznejšie postupovať proti diskriminácii Rómov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Diskriminácia a rasizmus nemajú u náš žiadne miesto, uviedol v utorok šéf Deutsche Bahn Richard Lutz.

Berlín 18. októbra (TASR) - Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) chce podnikať dôraznejšie kroky proti rasizmu a predsudkom namiereným voči Rómom a Sintom. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Diskriminácia a rasizmus nemajú u náš žiadne miesto," uviedol v utorok šéf DB Richard Lutz. Spoločnosť chce preto napríklad vzdelávať svojich zamestnancov ohľadne rôznych foriem protirómskej diskriminácie.

Nemecké štátne železnice motivovali k dôraznejšiemu postupu správy o diskriminácii Rómov, ktorí utekali z Ukrajiny po februárovej ruskej invázii.

DB v tejto súvislosti prevzala definíciu protirómskej diskriminácie, ktorú uvádza Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu (IHRA). Tá sa podľa IHRA prejavuje vo forme marginalizácie, vylúčenia, fyzického násilia, znevažovania kultúry a životného štýlu Sintov a Rómov a tiež prostredníctvom širokej škály nenávistných prejavov.

Iniciatívu vedenia železníc privítal aj predseda Ústrednej rady nemeckých Sintov a Rómov Romani Rose. DB týmto krokom podľa jeho slov dáva jasne najavo, že "preberá zodpovednosť za dejiny", teda aj za zavraždenie 500.000 Sintov a Rómov počas holokaustu". Dodal, že Deutsche Bahn takto vysiela signál, že dôrazne odsudzuje nielen antisemitizmus, ale aj tzv. "anticiganizmus".