Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemeckého kňaza vyšetrovaného pre nevhodné správanie našli mŕtveho

Ilustračné foto Foto: TASR

Limburská diecéza je v súvislosti s prípadmi nevhodného správania sa kňazov už dlhší čas v centre pozornosti nemeckých masmédií.

Berlín 10. júna (TASR) - Nemeckého katolíckeho kňaza, ktorý bol suspendovaný a vyšetrovaný v súvislosti s podozrením zo sexuálneho zneužívania, našli vo štvrtok mŕtveho. Informovala o tom v piatok agentúra AP s tým, že deň pred nálezom sa muž podrobil v predmetnej kauze vypočúvaniu.

Limburská diecéza vo svojom vyhlásení potvrdila, že kňaz — 49-ročný Christof May, ktorý pôsobil aj ako riaditeľ biskupského bohosloveckého seminára — bol nájdený mŕtvy. Diecéza uviedla, že kňazova smrť "vyvoláva zdesenie a zmätok a nastoľuje mnoho otázok".

Spresnila, že kňaz bol v stredu 8. júna vypočutý v rámci osobného pohovoru v súvislosti s obvineniami z nevhodného správania.

Ide o postup, ktorý sa vyžaduje v súlade s príslušnými cirkevnými predpismi. Biskup Georg Bätzing kňaza následne uvoľnil zo všetkých úradov, aby mohol vznesené obvinenia preskúmať a objasniť.

Limburská diecéza je v súvislosti s prípadmi nevhodného správania sa kňazov už dlhší čas v centre pozornosti nemeckých masmédií. Nedávno diecéza médiá informovala, že ďalší jej bývalý — medzičasom už 76-ročný — kňaz bol v cirkevnom procese usvedčený zo sexuálneho zneužívania maloletej osoby. Ide o prípad spred takmer 30 rokov, pričom k zneužívaniu dochádzalo počas niekoľkých rokov.

Tomuto kňazovi na dôchodku bola ako trest uložená len pokuta. Prípad nebude mať preňho nijaké trestnoprávne dôsledky. Keďže odsúdený je na dôchodku, nemohol mu byť uložený ani trest stanovený kánonickým právom, teda prepustenie z duchovnej služby.

Spravodajský web Hessenschau.de pripomenul aj kauzu Winfrieda Rotha, ktorý bol v roku 2020 povýšený na dekana okresu Westerwald, hoci už v tom čase bolo známe, že ho dve ženy obvinili zo sexuálneho obťažovania.

Biskup Bätzing a jeho diecéza sa za Rothovo vymenovanie stali terčom kritiky. Diecéza sa však bránila tým, že správanie duchovného nebolo trestnoprávne relevantné a že zaň dostal napomenutie. Začiatkom júna Roth zo svojej funkcie odstúpil.