Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nemecký diplomat odsúdil popravu Afkárího, Teherán si ho dal predvovať

Iránska vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Popravu Afkárího medzičasom odsúdili aj EÚ a Spojené štáty.

Teherán 14. septembra (TASR) - Iránske ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo nemeckého veľvyslanca pre jeho príspevky na sociálnej sieti Twitter, v ktorých odsúdil popravu zápasníka odsúdeného na trest smrti za zabitie príslušníka bezpečnostných zložiek počas protivládnych protestov v Iráne v roku 2018.

Iránske ministerstvo diplomatove tvíty "dôrazne odsúdilo" a nemeckému vyslancovi Hansovi-Udovi Muzelovi oznámilo, že jeho reakciu na popravu Navída Afkárího považuje za "zásah do vnútorných záležitostí" Iránu.

Popravu Afkárího medzičasom odsúdili aj EÚ a Spojené štáty. Podľa amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea bola jeho poprava "brutálnym a krutým činom a nehoráznym útokom na ľudskú dôstojnosť". Znepokojenie nad Afkárího rozsudkom vyjadril na Twitteri aj americký prezident Donald Trump.

Dvadsaťsedemročný Afkárí sa údajne priznal k niekoľkým trestným činom vrátane vraždy príslušníka bezpečnostných síl, avšak podľa jeho matky a viacerých ľudskoprávnych organizácií si úrady priznanie vynútili násilím.

Iránskeho reprezentanta vraj predtým vo väznici kruto mučili. Viacerí svetoví zápasníci sa postavili Afkárímu na obranu a žiadali jeho prepustenie na slobodu.

Afkárího, ktorý v minulosti dosiahol na národných šampionátoch niekoľko medailových úspechov, odsúdili na trest smrti, 6,5-ročné väzenie a 74 rán bičom. Najvyšší iránsky súd jeho odvolanie proti trestu zamietol.

Dlhoročné väzenie dostali aj jeho bratia Váhid a Habíb, ktorí sa takisto zapojili do protestov proti tamojšiemu vládnemu režimu.