Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemeckí experti: Pomoc USA pre Ukrajinu je vyššia než pomoc EÚ

Ukrajinskí vojaci v nedávno dobytej dedine, severne od Charkova, na východe Ukrajiny, v nedeľu 15. mája 2022. Foto: TASR/AP

Nový balík pomoci schválený americkou Snemovňou reprezentantov (dolnou komorou Kongresu) zvýšil celkovú americkú vojenskú, finančnú a humanitárnu podporu Ukrajine na takmer 43 miliárd eur.

Berlín 18. mája (TASR) - Spojené štáty zmobilizovali približne trikrát viac pomoci pre Ukrajinu než Európska únia (EÚ). Ukázali to v stredu zverejnené údaje zhromaždené nemeckou expertnou skupinou Kielsky inštitút pre svetovú ekonomiku (IfW), na ktorý sa odvolala agentúra AP.

IfW uviedol, že nový balík pomoci schválený americkou Snemovňou reprezentantov (dolnou komorou Kongresu) zvýšil celkovú americkú vojenskú, finančnú a humanitárnu podporu Ukrajine na takmer 43 miliárd eur (vyše 45 miliárd dolárov) - bola poskytnutá od 24. januára do 10. mája.

Inštitút zistil, že pomoc od EÚ dosiahla v tom istom období výšku len necelých 16 miliárd eur (16,8 miliardy dolárov). Niektoré krajiny 27-člennej Únie však neposkytujú Ukrajine takú cennú pomoc, akú najviac potrebuje, predovšetkým dodávky zbraní, konštatuje AP.

Estónsko, Lotyšsko a Poľsko dávajú Ukrajine najviac pomoci v porovnaní s ich hrubým domácim produktom (HDP) - umiestnili sa ešte pred Spojenými štátmi, ako ukázali výpočty Kielskeho inštitútu pre svetovú ekonomiku (IfW).