Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Nemeckí poslanci vládnej koalície žiadajú urýchlenú podporu Ukrajiny

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Baerbocková pricestovala v sobotu na Ukrajinu už po druhý raz, odkedy tam ruské sily 24. februára rozpútali vojenskú ofenzívu.

Berlín 11. septembra (TASR) - Viacerí poslanci nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) v nedeľu žiadali väčšiu podporu ukrajinskej protiofenzívy, ktorá v súčasnosti v niektorých častiach Ukrajiny naberá na obrátkach. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Nemecko musí okamžite zohrať svoju úlohu v úspechoch Ukrajiny a dodať Kyjevu bojové vozidlá pechoty Marder a bojové tanky Leopard 2," povedala predsedníčka parlamentného výboru pre obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermannová z koaličnej Slobodnej demokratickej strany (FDP). Nemecko podľa jej slov musí prevziať "v Európe vedúcu úlohu v boji za demokraciu v mieri a slobode".

Strack-Zimmermannová zdôraznila, že v súčasnosti nie je čas na váhanie. "Súčasný vojenský postup ukrajinskej armády a prvé znovu dobyté územia na východe krajiny hovoria za bojovú silu Ukrajiny a bezpodmienečnú vôľu vziať si späť svoje územia," dodala.

Predseda zahraničného výboru parlamentu Michael Roth zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) tiež vyzval na rýchlu podporu Ukrajiny novými zbraňami. "V tejto novej fáze vojny Ukrajina potrebuje zbrane, ktoré jej umožnia oslobodiť územia okupované Ruskom a udržať ich trvalo pod svojou kontrolou," povedal. Dodal, že Západ, predovšetkým Spojené štáty, Nemecko, Francúzsko a Poľsko, by mal "rýchlo prispôsobiť svoje dodávky novej situácii".

Nedávne úspechy ukrajinskej armády na severovýchode a juhu Ukrajiny podľa Rotha čoraz realistickejšie naznačujú, že "Ukrajina môže túto vojnu vyhrať ako slobodná, demokratická krajina a zachovať si svoju územnú celistvosť".

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v sobotu na stretnutí s nemeckou rezortnou partnerkou Annalenou Baerbockovou uviedol, že tanky Leopard 2 sú urýchlene potrebné na prelomenie nepriateľskej línie, píše DPA. Baerbocková nové dodávky zbraní bezprostredne nesľúbila. Nemecko však podľa jej slov bude Ukrajine poskytovať podporu – aj vo vojenskej oblasti – tak dlho, ako to bude potrebné.

Baerbocková pricestovala v sobotu na Ukrajinu už po druhý raz, odkedy tam ruské sily 24. februára rozpútali vojenskú ofenzívu.