Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nemeckí právnici podali trestné oznámenie na bieloruského prezidenta

Alexandr Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Rady OSN pre ľudské práva existuje v Bielorusku množstvo správ o mučení, únosoch, svojvoľnom vyhostení a nezvestných osobách.

Berlín 5. mája (TASR) - Štyria nemeckí právnici podali trestné oznámenie na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Dôvodom má byť rozsiahle násilie zo strany štátu po vlaňajších prezidentských voľbách v Bielorusku. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

Trestné oznámenie pre údajné zločiny proti ľudskosti podali právnici na Spolkovej prokuratúre v Karlsruhe v mene desiatich klientov, ktorí tvrdia, že sa stali obeťami mučenia.

Klienti zmienili fyzické týranie, nedostatok jedla a spánku a ponižovanie, pričom údajne strávili celé hodiny na kolenách so zviazanými rukami. Právni zástupcovia uviedli, že v dôsledku toho utrpeli všetci ich klienti vážne zdravotné problémy. "Celkovo možno zaobchádzanie štátu (s nimi) označiť iba za barbarské," dodali.

Nemecké zákony oprávňujú prokuratúru vyšetrovať prípady porušovania medzinárodného práva v zahraničí. Právnici tvrdia, že v Bielorusku nehrozia Lukašenkovi ani členom jeho bezpečnostného aparátu za ich konanie právne následky.

Podľa Rady OSN pre ľudské práva existuje v Bielorusku množstvo správ o mučení, únosoch, svojvoľnom vyhostení a nezvestných osobách.

V Bielorusku sa vlani v auguste konali sporné prezidentské voľby, ktoré podľa oficiálnych výsledkov opäť vyhral dlhoročný autoritársky prezident Lukašenko. Opozícia ani západné krajiny však nepovažujú jeho znovuzvolenie za legitímne a hlasovanie označujú za zmanipulované.

Po voľbách v Bielorusku vypukli masové protesty, ktoré si vyžiadali niekoľko obetí na životoch, stovky zranených a viac ako 30.000 zadržaných. Demonštrácie však postupne zoslabli v dôsledku tvrdých policajných zásahov a masového zatýkania, ako aj v súvislosti s nepriaznivým zimným počasím.