Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nemeckí rušňovodiči plánujú dlhší štrajk aj počas sviatočných víkendov

Ilustračné foto Foto: TASR

Pôjde už o deviaty štrajk počas dlhodobého sporu medzi odborovou organizáciou rušňovodičov GDL a štátnou železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn.

Berlín 18. mája (TASR) - Nasledujúci štrajk odborovej organizácie nemeckých rušňovodičov GDL sa začne už tento týždeň, bude trvať dlhšie než predchádzajúce štrajky a pravdepodobne bude zahŕňať aj sviatočné víkendy. Pre tlačové agentúry DPA a Reuters to dnes uviedol zástupca odborov, ale termín návratu do práce nestanovil.

Pôjde už o deviaty štrajk počas dlhodobého sporu medzi odborovou organizáciou rušňovodičov GDL a štátnou železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn, ktorý vedú o pracovné podmienky, predovšetkým o päťpercentné zvýšenie miezd, skrátenie pracovného času a rokovacie práva.

Nákladné vlaky prestanú jazdiť v utorok o 15.00 h SELČ a osobné vlaky v stredu 20. mája o 04.00 h SELČ. Koniec štrajku ohlásia až 48 hodín pred tým, ako sa členovia odborov rozhodnú vrátiť do práce.

Sedemdňový štrajk rušňovodičov zo začiatku tohto mesiaca bol najdlhším v dejinách Deutsche Bahn. Spôsobil obrovské narušenie vlakovej dopravy v krajine, kde železničnú sieť využíva denne približne 5,5 milióna ľudí a jedna pätina nákladu - okolo 620.000 ton denne - sa preváža po železnici. Tento štrajk pripravil nemeckú ekonomiku podľa odhadov o 750 miliónov eur.

Načasovanie budúceho štrajku znamená, že postihne aj víkend, keď sa slávia Turíce. Hoci v nemeckej spoločnosti nejde o veľký sviatok, mnoho ľudí využíva trojdňový víkend na výlety a krátke dovolenky.