Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemeckí sociálni demokrati, liberáli a Zelení predstavili zmluvu

Líder Slobodnej demokratickej strany (FDP) Christian Lindner, líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a kandidát na nemeckého kancelára Olaf Scholz, spolupredsedníčka Zelených Annalena Baerbocková a spolupredseda Zelených Robert Habeck počas tlačovej konferencie, na ktorej predstavili koaličnú dohodu budúceho nemeckého vládneho kabinetu v Berlíne v stredu 24. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Líder SPD Olaf Scholz povedal, že tri strany dosiahli dohodu o vytvorení novej vlády, ktorá ukončí éru Angely Merkelovej.

Berlín 24. novembra (TASR) - Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), Zelení a Slobodná demokratická strana (FDP) na tlačovej konferencii v stredu popoludní predstavili koaličnú dohodu budúceho nemeckého vládneho kabinetu. Líder SPD Olaf Scholz povedal, že tri strany dosiahli dohodu o vytvorení novej vlády, ktorá ukončí éru Angely Merkelovej. Informovali o tom svetové agentúry.

"SPD, Zelení a FDP sa dohodli sa spoločnej koaličnej zmluve. Túto dohodu teraz predložíme na schválenie našim stranám a očakávame, že bude schválená v nasledujúcich dňoch," oznámil Olaf Scholz.

Líder SPD ešte pred samotným predstavením koaličnej zmluvy hovoril o pandémii koronavírusu. Oznámil, že budúca vláda vyčlení jednu miliardu eur na finančný bonus určený zdravotníkom.

"Pandémia nie je porazená. Každý deň máme nové rekordy nakazených. Napriek očkovaniu stále pribúda počet nových prípadov nákazy. Nemocnice a jednotky intenzívnej starostlivosti sú na pokraji síl. Situácia je vážna," dodal Scholz.

Spolupredseda Zelených Robert Habeck spresnil, že boj proti pandémii bude hlavnou prioritou vlády v nasledujúcom období.

"Urobíme všetko preto, aby sme porazili štvrtú vlnu pandémie," vyhlásil Habeck.

Líder FDP Christian Lindner spresnil, že nová vláda sa bude naďalej snažiť ochrániť zdravie a životy občanov. Zároveň však dodal, že plánujú zmeniť niektoré pravidlá a "optimalizovať" boj proti COVID-19.

"Pandémia je pre nás aktuálna výzva, ale máme aj ďalšie oblasti, ktorým sa musíme venovať. Ide napríklad o boj proti klimatickým zmenám či potrebná digitalizácia. Cítime, že v našej krajine je dopyt po zmene. Tieto tri strany neskrývali svoje odlišnosti, ale v jednom bode sa stretli, aby prekonali status quo. Našou úlohou je túto krajinu modernizovať," povedal Lindner.

Olaf Scholz z SPD by mal byť za nového kancelára zvolený v týždni od 6. decembra. Vo funkcii má po 16 rokoch nahradiť dosluhujúcu šéfku spolkovej vlády Angelu Merkelovú z Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Merkelová vo voľbách do Spolkového snemu (Bundestag), ktoré sa konali 26. septembra, už opätovne nekandidovala. Jej konzervatívna Únia CDU/CSU v nich utrpela porážku a skončila druhá za SPD.

Koaličné rokovania tzv. semaforovej vlády, nazývanej podľa farieb jej jednotlivých strán, sa začali 21. októbra. Na hlavnom kole rokovaní, ktorému predchádzali sondážne rozhovory, sa zúčastňovali šiesti predstavitelia každej z trojice strán a diskusie prebiehali aj v 22 pracovných skupinách.