Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemeckí sociálni demokrati po prvý raz v prieskume predbehli CDU/CSU

Olaf Scholz, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Forsa uviedla, že sociálni demokrati prekonali v popularite konzervatívny blok po prvý raz od októbra 2006. Niektorí konzervatívci vinia z poklesu podpory CDU jej nového predsedu Armina Lascheta.

Berlín 24. augusta (TASR) - Päť týždňov pred parlamentnými voľbami v Nemecku sociálni demokrati (SPD) predbehli v prieskume verejnej mienky strany konzervatívneho bloku CDU/CSU. Stalo sa tak po prvý raz za uplynulých 15 rokov. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si objednali nemecké televízie RTL a NTV, informovala v utorok agentúra Reuters.

Prieskum vykonal inštitút Forsa v období od 17. do 23. augusta na vzorke 1532 respondentov.

Strane SPD podľa prieskumu dôveruje 23 percent respondentov, zatiaľ čo bloku CDU/CSU 22 percent. Zelení zaznamenali 18-percentnú podporu.

Liberáli z FDP si pohoršili o jeden bod na 12 percent, krajne pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa drží na úrovni 12 percent. Preferencie strany Ľavica (Die Linke) klesli o jeden bod na úroveň šiestich percent.

Forsa uviedla, že sociálni demokrati prekonali v popularite konzervatívny blok po prvý raz od októbra 2006. Niektorí konzervatívci vinia z poklesu podpory CDU jej nového predsedu Armina Lascheta. Tohto kandidáta na kancelára minulý mesiac zachytili kamery, ako sa smial počas návštevy mesta postihnutého ničivými povodňami.

Spomedzi kandidátov na nového spolkového kancelára, ktorý vo funkcii nahradí Angelu Merkelovú, v prieskumoch jednoznačne vedie Olaf Scholz z SPD.