Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemeckí vojaci posilnia stabilizačnú misiu EUFOR v Bosne a Hercegovine

Ilustračná fotka. FOTO TASR - Štefan Puškáš Foto: TASR - Štefan Puškáš

Nemecko do konca augusta vyšle svojich vojakov na posilnenie stabilizačnej misie Európskej únie EUFOR v Bosne a Hercegovine. Nemecký parlament plán na posilnenie misie EUFOR schválil už v júli.

Záhreb 8. augusta (TASR) - Nemecko do konca augusta vyšle svojich vojakov na posilnenie stabilizačnej misie Európskej únie EUFOR v Bosne a Hercegovine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Hina, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia velenia EUFOR.

Nemecký parlament plán na posilnenie misie EUFOR schválil už v júli. Od polovice augusta má 50 nemeckých vojakov a vojačiek posilniť veliteľstvo EUFOR-u v Sarajeve, na čele ktorého je rakúsky generál Anton Wessely. Mandát tejto misie musí každoročne obnoviť Bezpečnostná rada OSN (BR OSN).

Operácie EÚ s názvom EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine prebiehajú od roku 2004 ako pokračovanie mierotvorných misií NATO. Zapojilo sa do nich viac ako 20 krajín a nemeckí vojaci v nich naposledy pôsobili v roku 2012.

Srbský člen predsedníctva Bosny a Hercegoviny Milorad Dodik s prítomnosťou nemeckých vojakov nesúhlasí a tvrdí, že cieľom Nemecka je "zastrašiť obyvateľov Republiky srbskej", jednej z dvoch entít Bosny a Hercegoviny, píše Hina.