Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Nemeckí vojaci sa vrátili do radov misie EUFOR v Bosne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) a vysokí predstavitelia EÚ varovali, že nestabilita spôsobená vojnou na Ukrajine by sa mohla rozšíriť aj na západný Balkán.

Berlín 17. augusta (TASR) - Nemecko prvýkrát za uplynulých desať rokov nasadilo svojich vojakov v rámci stabilizačnej misie v Bosne v čase rastúcich obáv z nestability v regióne v dôsledku vojny na Ukrajine. TASR správu prevzala v utorok od agentúry Reuters.

V utorok v sarajevskej centrále stabilizačnej misie EUFOR privítali prvých nemeckých vojakov počas slávnostnej ceremónie, uviedli nemecké vojenské zdroje. Táto krajina do polovice septembra rozmiestni v Bosne celkovo približne 30 vojakov.

Bosna leží stovky kilometrov od bojov na Ukrajine, čelí však čoraz sebavedomejšiemu bosnianskosrbskému separatistickému hnutiu, ktoré má podľa analytikov prinajmenšom tichú podporu Moskvy, pripomína Reuters.

Severoatlantická aliancia (NATO) a vysokí predstavitelia EÚ varovali, že nestabilita spôsobená vojnou na Ukrajine by sa mohla rozšíriť aj na západný Balkán.

Len niekoľko dní začiatku po ruskej invázie na Ukrajinu sa EÚ rozhodla takmer zdvojnásobiť počet svojich mierových síl EUFOR - na 1100 z pôvodných 600 - vyslaním záloh, aby v oblasti odvrátila potenciálnu nestabilitu.

Srbský člen predsedníctva Bosny a Hercegoviny Milorad Dodik povedal, že nemecké jednotky v krajine nie sú vítané, čo malo súvislosť s úlohou Nemecka v druhej svetovej vojne, píše Reuters.

Dodik podľa svojich slov ľutuje, že ako člen bosnianskeho predsedníctva súhlasil s rozšírením mandátu EUFOR, ktorý vyprší v novembri tohto roka. O jeho rozšírení má rozhodnúť Bezpečnostná rada OSN (BR OSN). Existujú však obavy, že dohodu môže svojím vetom zmariť Moskva.

Sily EUFOR nahradili mierotvornú misiu NATO v Bosne v roku 2004, pripomína Reuters.