Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemeckí Zelení potvrdili Baerbockovú ako kandidátku na kancelárku

Na archívnej snímke Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Rozhodli o tom v rámci svojho virtuálneho straníckeho zjazdu, ktorý prebieha počas tohto víkendu.

Berlín 12. júna (TASR) - Nemeckí Zelení potvrdili v sobotu Annalenu Baerbockovú ako svoju kandidátku na novú spolkovú kancelárku. Rozhodli o tom v rámci svojho virtuálneho straníckeho zjazdu, ktorý prebieha počas tohto víkendu, informovala agentúra DPA.

Baerbockovej kandidatúru potvrdila drvivá väčšina účastníkov zjazdu, hlasovalo za ňu 678 zo 688 delegátov. Zároveň ju spoločne so spolupredsedom strany Robertom Habeckom podporili aj ako šéfku kampane Zelených pred septembrovými parlamentnými voľbami.

Annalena Baerbocková (40) bola ako "zelená" kandidátka na kancelárku nominovaná už v apríli, čo prispelo k výraznému nárastu volebných preferencií tejto strany. Vo viacerých prieskumoch sa Zelení umiestnili na prvom mieste, tesne pred konzervatívnou úniou CSU/CDU, ktorá ako svojho kandidáta na šéfa vlády nominovala Armina Lascheta.

Dosluhujúca kancelárka Angela Merkelová, ktorá stojí na čele spolkovej vlády už takmer 16 rokov, už opäť kandidovať nebude.

Baerbocková sa stala historicky prvou kandidátkou zelených na post spolkového kancelára a zároveň doteraz najmladšou uchádzačkou o túto pozíciu. Za jednu zo svojich hlavných priorít považuje ochranu klímy, ktorá je podľa nej hlavnou globálnou úlohou súčasnosti.

Annalena Baerbocková je od roku 1949 po Merkelovej druhou ženou v poradí, ktorá sa uchádza o najvyššiu vládnu pozíciu v krajine. Medzi silných kandidátov na nového šéfa vlády patrí aj sociálnodemokratický minister financií a vicekancelár Olaf Scholz.

Popularita Baerbockovej v ostatných týždňoch poklesla a v prieskumoch sa prepadla až za Lascheta a Scholtza. Prepad súvisel s tým, že Baerbocková nedopatrením nepriznala časť svojich príjmov, ako aj s nepriaznivým volebným výsledkom Zelených v nedávnych voľbách v Sasku-Anhaltsku. K oslabeniu jej preferencií prispela aj jej výzva na zvýšenie cien benzínu v rámci boja proti klimatickým zmenám, ktorá v Nemecku vyvolala množstvo kritických reakcií.