Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Británia budú spoločne chrániť vzdušný priestor Estónska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Takzvaná plne integrovaná operácia zahŕňajúca ozbrojenú a neozbrojenú ochranu a cvičné lety bude prvá svojho druhu.

Londýn 6. marca (TASR) — Veľká Británia a Nemecko budú spoločne monitorovať vzdušný priestor nad členskými štátmi Severoatlantickej aliancie (NATO) Estónskom, Lotyšskom a Litvou, ktoré hraničia s Ruskom. Spoločná operácia nemeckej Luftwaffe letectva a britského Kráľovského letectva (RAF) v Estónsku sa začne v pondelok, uviedli agentúry PA Media a DPA.

Takzvaná plne integrovaná operácia zahŕňajúca ozbrojenú a neozbrojenú ochranu a cvičné lety bude prvá svojho druhu. Nemecké a britské stíhačky Eurofighter budú podľa hovorcu spolkového ministerstva obrany hliadkovať v zmiešaných skupinách. Spoločné hliadkovanie a údržba strojov znižujú technickú a logistickú náročnosť pre obe krajiny, dodal.

Vedenie misie Baltic Air Policing (BAP) na ochranu vzdušného priestoru Estónska, Lotyšska a Litvy, ktoré nemajú vlastné nadzvukové bojové lietadlá, prevzalo v auguste 2022 na deväť mesiacov Nemecko. Na vojenskom letisku Ämari bolo umiestnených päť stíhačiek Eurofighter a okolo 150 nemeckých vojakov. Po Nemecku nasleduje v apríli Veľká Británia.

NATO chráni vzdušný priestor troch spomínaných pobaltských krajín od roku 2004. Na tento účel tam spojenci v rámci rotácie pravidelne premiestňujú bojové lietadlá a personál. Do Estónska tak čoskoro príde okolo 300 príslušníkov RAF.