Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Francúzsko posilňujú ochranu židovských lokalít

Smršť ohňa a dymu stúpa z výbuchu na palestínsku bytovú vežu po izraelskom leteckom útoku v meste Gaza, sobota 7. októbra 2023. Militantní vládcovia Hamasu v pásme Gazy uskutočnili v sobotu na úsvite bezprecedentný útok na Izrael na viacerých frontoch, keď vypálili tisíce rakiet, keď desiatky bojovníkov Hamasu prenikli letecky, pozemne a námorne na silne opevnenú hranicu na niekoľkých miestach a zastihli krajinu mimo stráže počas veľkého sviatku. Foto: TASR/AP

Francúzsko posilnilo bezpečnostné opatrenia v synagógach v Paríži, Marseille, Lyone i Štrasburgu v súvislosti s náboženskými sviatkami, ktoré sa dodržiavajú od konca septembra.

Berlín 7. októbra (TASR) - Nemecko a Francúzsko v sobotu posilnili ochranu židovských náboženských objektov, škôl aj pamiatok na svojom území v súvislosti so sobotňajším útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Nemecko navýšilo policajné kapacity pri židovských a izraelských inštitúciách v Berlíne po tom, čo do ulíc hlavného mesta vyšlo niekoľko údajných priaznivcov Hamasu a sobotňajší útok proti Izraelu začali oslavovať rozdávaním pečiva okoloidúcim, uviedla polícia na sociálnych sieťach.

Nemecké úrady podľa spolkovej ministerky vnútra Nancy Faeserovej zároveň pozorne sledujú aj "potenciálnych stúpencov Hamasu v islamistických kruhoch". Spolková vláda podľa nej koordinuje svoj ďalší postup s jednotlivými spolkovými krajinami.



Francúzsko posilnilo bezpečnostné opatrenia v synagógach v Paríži, Marseille, Lyone i Štrasburgu v súvislosti s náboženskými sviatkami, ktoré sa dodržiavajú od konca septembra.

Šéf rezortu vnútra Gérald Darmanin v sobotu vyzval na ešte prísnejšiu ochranu židovských lokalít.

"V čase, keď Izrael zasahujú teroristické útoky z (pásma) Gazy, Vás žiadam, aby ste okamžite zvýšili ostražitosť, bezpečnosť a ochranu miest židovskej komunity vo Francúzsku," napísal Darmanin v správe adresovanej regionálnym policajným predstaviteľom.

Vyzval na "viditeľnú a systematickú statickú prítomnosť" policajtov na takýchto lokalitách, ako aj na nasadenie vojakov v rámci operácie Sentinelle, spustenej po teroristických útokoch vo Francúzsku v roku 2015.

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu skoro ráno začalo z pásma Gazy prekvapivú vojenskú operáciu proti Izraelu, na viacerých miestach vtrhli na jeho územie a zároveň naň vypálili tisíce rakiet.

Počet obetí konfliktu s Izraelom v Gaze stúpol na 232, uviedlo vopred palestínske ministerstvo zdravotníctva, zranenia utrpelo najmenej 1790 ľudí.

Na izraelskej strane dosiaľ zaznamenali najmenej 250 obetí, ďalších asi 900 je zranených, informovali izraelské médiá. Izraelská armáda zatiaľ oficiálne informovala o vyše 200 mŕtvych a vyše 1100 zranených.