Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko a Taiwan podpísali dohodu o spolupráci v oblasti vedy

Nemecká spolková ministerka školstva a výskumu Bettina Stark-Watzingerová (vpravo) a taiwanský minister pre vedu a techniku Wu Tsung-tsong si podávajú ruky počas slávnostného podpisu dohody o spolupráci počas dvojdňovej návštevy Stark-Watzingerovej v Národnej rade pre vedu a techniku v Taipei na Taiwane v utorok 21. marca 2023. Foto: TASR/AP

Ide o prvú návštevu nemeckého ministra alebo ministerky na Taiwane za obdobie 26 rokov. V roku 1997 to bol vtedajší minister hospodárstva Günter Rexrodt.

Tchaj-pej 21. marca (TASR) - Nemecká ministerka školstva Bettina Starková-Watzingerová a taiwanský minister hospodárstva a vedy Tsung-Tsong Wu v utorok podpísali dohodu o posilnení spolupráce v oblasti vedy a výskumu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nemecká ministerka v spojitosti s výskumom označila Taiwan za hodnotového partnera. Počas svojej dvojdňovej cesty sa má stretnúť s expertami z oblasti vedy, výskumu, vzdelávania aj s politickými predstaviteľmi, píše na svojej webovej stránke nemecký denník Handelsblatt. Venovať sa majú okrem iného spolupráci v oblasti vývoja batérií, tzv. zeleného vodíka a polovodičov. Taiwan patrí k najdôležitejším výrobcom polovodičov na svete.

Ide o prvú návštevu nemeckého ministra alebo ministerky na Taiwane za obdobie 26 rokov. V roku 1997 to bol vtedajší minister hospodárstva Günter Rexrodt.

Nemecko cestu Starkovej-Watzingersovej oznámilo v piatok, na čo s nevôľou reagovalo čínske veľvyslanectvo v Berlíne.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia. Tento ostrov má však svoju autonómnu vládu a označuje sa za nezávislý. Tsung-Tsong Wu označil stretnutia medzi vrcholnými predstaviteľmi dvoch krajín za úplne normálne a Taiwan ako slobodná a demokratická krajina bude podľa jeho slov toto právo využívať aj v budúcnosti.