Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

AFP: Nemecko a USA plánujú nový krok v dodávkach zbraní pre Ukrajinu

Ukrajinský vojak prechádza v sobotu 26. februára 2022 okolo trosiek horiaceho vojenského nákladného auta na ulici v Kyjeve na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Zdroje agentúry AFP, ktoré si želali ostať v anonymite, nešpecifikovali, o dodávkach akých zbraní pre ukrajinskú armádu Washington a Berlín diskutujú.

Berlín 5. januára (TASR) - Nemecko a Spojené štáty plánujú "kvalitatívny nový krok" v dodávkach zbraní pre Ukrajinu. Vo štvrtok to pre agentúru AFP povedali nemenované zdroje z prostredia nemeckej vlády, píše TASR.

Zdroje agentúry AFP, ktoré si želali ostať v anonymite, nešpecifikovali, o dodávkach akých zbraní pre ukrajinskú armádu Washington a Berlín diskutujú. Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung sa Nemecko chystá Ukrajine dodať bojové vozidlá pechoty (BVP) Marder.

Tieto správy prichádzajú v čase, keď niektorí nemeckí poslanci vyzvali spolkového kancelára Olafa Scholza, aby Kyjevu poskytol moderné zbraňové systémy vrátane BVP Marder a tankov Leopard, píše britská spravodajská stanica Sky News.

Scholz čelí novej vlne kritiky za nedostatočnú vojenskú pomoc pre Ukrajinu po tom, ako Francúzsko oznámilo, že Kyjevu poskytne obrnené vozidlá typu AMX-10 RC.

Nemecký kancelár prisľúbil výrazné zvýšenie výdavkov na obranu 27. februára, tri dni po tom, ako Rusko spustilo vojenskú ofenzívu na Ukrajine. V súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom sa Berlín rozhodol výrazne prehodnotiť svoju obrannú a bezpečnostnú politiku.