Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Nemecká krajná pravica začala zjazd kritikou politiky spolkovej vlády

Delegát strany AfD s ochranným rúškom počas zjazdu krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko v nemeckom meste Kalkar 28. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Na sneme sa napriek pandémii zúčastňuje 600 delegátov.

Kalkar 28. novembra (TASR) – Kritikou politiky nemeckej vlády počas koronakrízy otvoril v sobotu predseda Alternatívy pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla dvojdňový zjazd tejto krajne pravicovej strany v meste Kalkar v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Pred približne 600 delegátmi obvinil kabinet kancelárky Angely Merkelovej, že robí politiku čistého bankrotu, ktorá pripraví o prácu množstvo ľudí. AfD chce brániť ich záujmy, uviedla agentúra DPA.

Na výhrady, že organizovať zjazd s množstvom účastníkov v čase pandémie je nezodpovedné, Chrupalla reagoval slovami, že takéto stranícke podujatia sú v demokracii nevyhnutné. „Ak necháme vírus, aby nás obmedzoval, demokracia prehrala," povedal Chrupalla, ktorý zároveň vyzval delegátov, aby dodržiavali hygienické opatrenia.

AfD neuspela na súde so sťažnosťou voči nariadeniu, aby delegáti zjazdu, ktorý sa koná na miestnom výstavisku, mali permanentne nasadené rúška. V prípade, že by sa nedodržiavalo, mesto Kalkar oznámilo, že zjazd ukončí.

Proti konaniu zjazdu demonštrovalo v Kalkare okolo 500 ľudí. Organizátorom protestu bola aliancia Postavme sa rasizmu a vystúpili na ňom zástupcovia takmer všetkých parlamentných strán.