Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Nemecká AfD zakázala verejne vystupovať europoslancovi Krahovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K tomuto kroku pristúpila Afd približne dva týždne pred voľbami do EP.

Berlín 22. mája (TASR) - Nemecká nacionalistická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) zakázala v stredu lídrovi svojej kandidátky, europoslancovi Maximilianovi Krahovi verejne vystupovať na podujatiach spojených s voľbami do Európskeho parlamentu (EP) v dôsledku škandálov spojených s jeho osobou. TASR informuje podľa agentúr DPA a AFP.

K tomuto kroku pristúpila Afd približne dva týždne pred voľbami do EP. Zákaz verejne vystupovať má podľa denníka Bild platiť aj na ostatné podujatia strany, ktoré nie sú spojené s eurovoľbami. Rozhodlo sa o tom na stredajšom krízovom zasadnutí výkonnej rady strany.

Lídri AfD Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa tak podľa Bildu pokúšajú urobiť hrubú čiaru za aférami Kraha, ktorý údajne ponúkol aj svoje odstúpenie z výkonnej rady strany. Vedenie AfD sa predtým mesiac vyhýbalo zaujatiu jasného stanoviska voči Krahovi.

Krahovho asistenta Jiana G. vyšetrujú pre podozrenia zo špionáže pre Čínu. Podľa nemeckej generálnej prokuratúry sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby.

Krah svojho asistenta po zatknutí prepustil. AfD bola už predtým terčom kritiky nemeckej vlády aj opozície za svoje pozitívne postoje k Rusku v súvislosti s inou kauzou.

Europoslanec okrem toho v rozhovore pre talianske noviny La Repubblica relativizoval zločiny jednotiek SS nacistického vodcu Adolfa Hitlera.

Vyšetruje ho aj prokuratúra v Drážďanoch v súvislosti s tvrdeniami, že od siete blízkej Kremľu prijal finančné prostriedky výmenou za šírenie propagandy proti Kremľu, píše Bild. Krah obvinenia odmieta.