Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Bavorsko predĺži obmedzenia pohybu do 19. apríla

Preprava pacienta s chorobou Covid-19, ktorého priviezli vojenským vrtuľníkom z francúzskeho mesta Metz na vyšetrenie do fakultnej nemocnice v nemeckom Essene 29. marca 2020. Foto: TASR/AP

Prísne obmedzenia voľného pohybu osôb na verejných priestranstvách, ktoré v Bavorsku platia od 21. marca, sa tak predlžujú až do konca veľkonočných sviatkov.

Mníchov 30. marca (TASR) - Obmedzenia pohybu, zavedené z dôvodu pandémie koronavírusu sa v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko, sa predlžujú do 19. apríla. Pôvodne mali platiť do 3. apríla. Informoval o tom v pondelok v Mníchove bavorský premiér Markus Söder, píše denník Tagesspiegel.

Prísne obmedzenia voľného pohybu osôb na verejných priestranstvách, ktoré v Bavorsku platia od 21. marca, sa tak predlžujú až do konca veľkonočných sviatkov. Občania budú smieť svoje príbytky opustiť len vo vážnych prípadoch - na cestu do práce či k lekárovi alebo na nevyhnutný nákup. Povolené sú tiež len vychádzky ľudí žijúcich v spoločnej domácnosti, pripomína denník Süddeutsche Zeitung.

Söder zdôraznil, že obmedzenia pohybu už priniesli prvé výsledky - v súčasnosti sa počet infikovaných podľa neho zdvojnásobuje každých päť dní, zatiaľ čo pred zavedením striktných opatrení sa to dialo každých 2,8 dňa.

"Dôležité je, aby sme nepripustili nedbanlivosť," vyhlásil Söder s tým, že politická debata o možnom ukončení ochranných opatrení je podľa neho predčasná. "Nie je dôvod vzbudzovať falošné nádeje," povedal.

"Dôležité posolstvo dňa: opatrenia predĺžime do 19. apríla. Všetky opatrenia, ktoré platia, budú predĺžené, ale nedochádza k ich sprísneniu. Keby sme ich neprijali, teraz by sme mali len v samotnom Bavorsku o približne 5000 prípadov viac. To znamená, že opatrenia sú účinné, sú nevyhnutné a musí sa v nich pokračovať," dodal Söder.

V Bavorsku bolo na nový koronavírus podľa údajov denníka Die Welt pozitívne testovaných 14.437 osôb a 133 ochoreniu COVID-19 podľahlo.

Univerzita Johnsa Hopkinsa udáva pre celé Nemecko aktuálne 62.435 infikovaných a 541 obetí. Tieto čísla sa líšia od oficiálnych údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI), podľa ktorého je v krajine 57.298 nakazených osôb a 455 obetí. RKI však údaje aktualizuje len raz denne.