Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Brita odsúdili za vyše dve desaťročia starý útok IRA na kasárne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Muža zo severoírskeho hlavného mesta Belfast vydali z Írskej republiky vlani v decembri, aby ho mohlo Nemecko súdiť za uvedené obvinenia.

Berlín 25. októbra (TASR) - Muža zo Severného Írska odsúdili v stredu v Nemecku za pokus o vraždu, pretože pred vyše dvoma desaťročiami sa zúčastnil na útoku Írskej republikánskej armády (IRA) na britské kasárne v nemeckom meste Osnabrück.

Nemecký súd oznámil, že britský občan James Anthony Oliver Corry (48) bol odsúdený na štyri roky väzenia.

Muža zo severoírskeho hlavného mesta Belfast vydali z Írskej republiky vlani v decembri, aby ho mohlo Nemecko súdiť za uvedené obvinenia.

Corryho v stredu uznali za vinného z členstva v jednotke IRA, ktorá 28. júna 1996 vystrelila tri mínometné náboje na pozemok britských kasární s názvom Quebec v Osnabrücku na severozápade Nemecka. Na pozemku vybuchol len jeden z mínometných nábojov a poškodil budovy aj vozidlá, ale nikoho nezranil.

IRA, označovaná aj ako Dočasná IRA, zabila od roku 1970 do júla 2005 takmer 1800 ľudí. V júli 2005 sa však oficiálne vzdala násilia.

Dočasná Írska republikánska armáda (Dočasná IRA) bola írska republikánska polovojenská organizácia, ktorá sa pokúšala o odtrhnutie Severného Írska od Spojeného kráľovstva a o vytvorenie republiky, ktorá by zahŕňala celý Írsky ostrov.