Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Nemecko, Británia a Rusko privítali prímere medzi Izraelom a Hamasom

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Teraz je dôležité riešiť príčiny, znova vybudovať dôveru a nájsť riešenie konfliktu na Blízkom východe, uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

Berlín 21. mája (TASR) - Predstavitelia Nemecka, Spojeného kráľovstva a Ruska v piatok privítali uzavretie prímeria medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

"Teraz je dôležité riešiť príčiny, znova vybudovať dôveru a nájsť riešenie konfliktu na Blízkom východe," napísal ma Twitteri nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Takisto sa poďakoval Egyptu za sprostredkovanie prímeria, ktoré vstúpilo do platnosti o 1.00 h SELČ.

Rusko prímerie privítalo a žiadalo okamžité uskutočnenie priamych rokovaní. "Obnoveniu konfliktu môžu zabrániť len rozhovory medzi oboma stranami," povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Medzinárodné a regionálne úsilie by sa podľa jej slov malo sústrediť na obnovenie priamych politických rokovaní.

"Lídri v regióne Blízkeho východu teraz musia nájsť trvalé riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, ktoré zabráni terorizmu, ukončí špirálu násilia a prinesie udržateľné a spravodlivé prímerie," napísal britský premiér Boris Johnson na Twitteri.



Prímerie privítali i predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf európskej diplomacie Josep Borrell.



Maas vo štvrtok rokoval s predstaviteľmi Izraela i Palestínčanov o najnovšej vlne násilia v regióne, ktoré sa vystupňovalo v pondelok 10. mája, pripomína agentúra AFP. Izraelská armáda na ostreľovanie palestínskymi militantmi z pásma Gazy odpovedala vzdušnými útokmi.