Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bundesrat schválil zmenu ústavy, umožnil tým zvýšiť výdavky na armádu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlasovania sa zdržali iba zástupcovia spolkových krajín s ľavicovou vládou - Berlín, Brémy, Meklenbursko-Predpomoransko a Durínsko.

Berlín 10. júna (TASR) - Horná komora nemeckého parlamentu, Spolková rada, v piatok schválila potrebnou dvojtretinovou väčšinou hlasov zmenu ústavy, ktorá umožní aj napriek dlhovej brzde čerpať pôžičky vo výške 100 miliárd eur na modernizáciu nemeckých ozbrojených síl. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Hlasovania sa zdržali iba zástupcovia spolkových krajín s ľavicovou vládou - Berlín, Brémy, Meklenbursko-Predpomoransko a Durínsko.

Zmenu minulý už minulý týždeň schválil Spolkový snem - za hlasovalo 593 poslancov, pričom bolo potrebných 491 hlasov.

Spolková rada následne schválila aj zákon o zriadení osobitného fondu, z ktorého bude tento program financovaný. Peniaze budú určené na nákup nových stíhačiek, vojenských vrtuľníkov, lodí, tankov a munície.

Nemecký denník Die Welt tvrdí, že vláda plánuje nakúpiť stíhacie lietadlá F-35 a chce si tiež zaobstarať 60 ťažkých transportných vrtuľníkov CH-47F.

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil výrazné zvýšenie výdavkov na obranu 27. februára, tri dni po tom, ako Rusko spustilo vojenskú ofenzívu na Ukrajine. V súvislosti s rusko-ukrajinským konfliktom sa Berlín rozhodol výrazne prehodnotiť svoju obrannú a bezpečnostnú politiku.