Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Búrky na severe Nemecka si vyžiadali najmenej jednu obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meteorológovia upozornili na riziko vzniku tornád a intenzívnych búrok sprevádzaných prudkým nárazovým vetrom aj ďalšie oblasti hlavne na severe a východe Nemecka.

Offenbach/Hamburg 22. júna (TASR) - Nemeckí meteorológovia zaznamenali dnes tornádo len asi desať kilometrov od letiska v severonemeckom Hamburgu.

Podľa slov splnomocnenca Nemeckej meteorologickej služby pre tornáda Andreasa Friedricha išlo však o slabšie a iba niekoľko minút pôsobiace tornádo, ktoré nie je na území krajiny častým javom. Jeho následky budú vzhľadom na krátky kontakt so zemou zrejme neveľké, dodal odborník.

Napriek tomu meteorológovia upozornili na riziko vzniku tornád a intenzívnych búrok sprevádzaných prudkým nárazovým vetrom aj ďalšie oblasti hlavne na severe a východe Nemecka.

Nemecké železnice (DB) dočasne pozastavili premávku rýchlikov i regionálnych vlakových súprav na tratiach medzi severonemeckými mestami vrátane Hamburgu, Kielu, Brém a Hannoveru. Ochromená je aj železničná doprava na trati ICE rýchlikov medzi Hamburgom a Berlínom.

Niektoré trate sú aj podľa informácií regionálneho prevádzkovateľa, spoločnosti Metronom, v dôsledku vyvrátených stromov neprejazdné alebo prejazdné iba obmedzene.

Ako informoval Severonemecký rozhlas (NDR), v okrese Uelzen prišiel o život 50-ročný motorista v automobile, na ktorý spadol vyvrátený strom. Len niekoľko kilometrov odtiaľ utrpela ťažké zranenia cyklistka, ktorú takisto zasiahol padajúci strom.