Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Cestujúci v Nemecku s negatívnym testom nemusia ísť do karantény

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zo skupiny osôb starších ako 80 rokov už bolo oboma dávkami zaočkovaných viac než 70 percent ľudí.

Berlín 12. mája (TASR) - Nemecko zmenilo podmienky vstupu na svoje územie z rizikových oblastí - po predložení negatívneho výsledku testu na nový typ koronavírusu už nebude platiť povinná karanténa a pri návrate z oblastí s vysokou incidenciou nákazy bude možné izoláciu predčasne ukončiť najskôr po piatich dňoch v prípade negatívneho testu.

O nových pravidlách platných v celom Nemecku, ktoré schválila spolková vláda, informoval na stredajšej tlačovej konferencii nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn.

Cestujúci zo zahraničia sa budú môcť preukázať antigénovým testom nie starším ako 48 hodín alebo PCR testom vykonaným najneskôr 72 hodín pred príchodom do Nemecka.

Zaočkovaní ľudia, ako aj osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19, nebudú na vstup do Nemecka potrebovať ani negatívny test a nebudú musieť podstúpiť ani karanténu. Platiť to bude však len pre tých, čo neprichádzajú z oblastí s výskytom variantov vírusu, píše denník Die Süddeutsche Zeitung.

Nemecko bude uznávať očkovanie vakcínami schválenými v EÚ, konkrétne od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson.

Spahn spolu so šéfom Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lotharom Wielerom vyjadrili pred novinármi spokojnosť z klesajúceho počtu nakazených a zároveň vyzvali na opatrnosť. Pandemická situácia sa podľa Spahna síce uberá správnym smerom, no "musíme si dávať veľký pozor, aby sa nádej nezmenila na pochabosť". "Aké bude leto, sa rozhodne v nasledujúcich štyroch až piatich týždňoch," povedal s tým, že ľudia by mali byť vo vnútorných priestoroch zodpovední a svoje aktivity orientovať najmä vonku. Zdôraznil tiež významnú úlohu testovania.

Šéf RKI Wieler poznamenal, že pandémia sa ešte neskončila. "(Hodnota) incidencie klesá, stále je však príliš vysoká," varoval. Týka sa to najmä mladších vekových skupín, ako napríklad školákov. Koronavírus si naďalej každý týždeň vyžiada v Nemecku životy viac ako 1000 ľudí, upozornil.

"Kým nebudeme mať vírus pod kontrolou," musí byť podiel zaočkovaných z celkového počtu obyvateľstva 80 percent, priblížil. Žiaduce je, aby sa to podarilo dosiahnuť vakcináciou, a nie prekonaním ochorenia, dodal. Pripomenul, že zo skupiny osôb starších ako 80 rokov už bolo oboma dávkami zaočkovaných viac než 70 percent ľudí.