Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko chce kúpiť americké neviditeľné stíhačky F-35

Nemecký kancelár Olaf Scholz reaguje počas tlačovej konferencie na ruský útok na Ukrajinu v Berlíne vo štvrtok 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Po ruskej invázii na Ukrajinu Nemecko súhlasilo aj s tým, že ukrajinskej armáde poskytne obranné protitankové zbrane, rakety zem-vzduch a muníciu.

Berlín 14. marca (TASR) - Nemecká vláda plánuje nákup amerických "neviditeľných" stíhačiek typu F-35. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvolala na vlastné nemenované zdroje.

Strojmi F-35 by mali byť v budúcnosti nahradené viacúčelové bojové lietadlá Tornado, ktoré nemecké letectvo využíva už viac než 40 rokov. Podľa uvedených zdrojov by mohol Berlín zakúpiť až 35 takýchto stíhačiek.

Stíhačky typu F-35 sú všeobecne považované za najmodernejšie bojové lietadlá súčasnosti, uvádza DPA Využívajú technológiu stealth, ktorá obmedzuje možnosti ich identifikácie pomocou radarov a ďalších detekčných zariadení.

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo februári – v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine – oznámil výrazné zvýšenie obranných výdavkov. Výdavky na armádu tak v Nemecku presiahnu dve percentá HDP, čo je podiel, ktorý by mali na svoju obranu vynakladať členské štáty NATO. V nemeckom rozpočte na rok 2022 bude na vojenské investície vyčlenených 100 miliárd eur.

Nemecko vzhľadom na svoje krvavé dejiny v 20. storočí a z nich vyplývajúci silný pacifizmus dlho odolávalo tlaku zo strany Spojených štátov a iných, aby zvýšilo svoje výdavky na obranu na 2 % výkonu ekonomiky. To sa podpísalo aj na často nepriaznivom technickom stave vybavenia Bundeswehru.

Po ruskej invázii na Ukrajinu Nemecko súhlasilo aj s tým, že ukrajinskej armáde poskytne obranné protitankové zbrane, rakety zem-vzduch a muníciu.