Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nemecko chce zaviesť v súvislosti s opatreniami jednotné pravidlá

Policajti kontrolujú vodičov na nemecko-českom hraničnom priechode v kúpeľnom mestečku Bad Gottleuba, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom sprísnenia zákona o ochrane pred infekčnými chorobami je stanoviť, aké obmedzenia sa musia zaviesť v oblastiach, kde za sedem dní pribudne viac ako 100 novoinfikovaných na 100.000 obyvateľov.

Berlín 9. apríla (TASR) - Nemecká vláda sa spolu so 16 spolkovými krajinami dohodla v súvislosti s bojom proti pandémii nového koronavírusu na vypracovaní celoštátnej legislatívy, ktorá by udávala jednotné pravidlá pre oblasti s vysokou mierou nákazy. Oznámila to v piatok Ulrike Demmerová, zastupujúca hovorkyňa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, informovala agentúra AP.

Cieľom sprísnenia zákona o ochrane pred infekčnými chorobami je stanoviť, aké obmedzenia sa musia zaviesť v oblastiach, kde za sedem dní pribudne viac ako 100 novoinfikovaných na 100.000 obyvateľov. Denník Die Welt v tejto súvislosti spomína napríklad zavedenie nočného zákazu vychádzania či prechod na dištančné vyučovanie na školách v prípade, že týždňová incidencia presiahne hodnotu 200.

Kancelárka v uplynulých dňoch kritizovala nedodržiavanie v marci dohodnutých opatrení zo strany niektorých spolkových krajín. Tie majú v zavádzaní či uvoľňovaní opatrení rozsiahle právomoci.

Merkelovej kabinet sa navrhovanou legislatívou má podľa slov jej hovorkyne zaoberať budúci utorok.

Demmerová tiež ohlásila, že bolo zrušené ďalšie kolo rokovaní Merkelovej s premiérmi spolkových krajín o postupe v boji proti pandémii, ktoré bolo naplánované na pondelok 12. apríla. V nasledovnom týždni sa podľa jej slov nebude konať nijaká videokonferencia kancelárky a predsedov vlád spolkových krajín.